ЙОГА ЗА ДЕЦА – ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА РОДИТЕЛИТЕ

father yoga resized11

Много от родителите практикуващи йога искат и техните деца да усетят върху себе си достойнствата на йога. Предполагам няма да спорим по въпроса, че не бива да насилваме децата да се занимават с йога, необходимо е сами да поискат това.

Ако решим да принудим детето, всичко губи своя смисъл. Най-добре е личната практика на децата да произлиза от собствените им намерения.

Добър начин да се привлече вниманието на едно дете е да практикувате пред него и ако детето поиска нека се присъедини, но без да чувства никакъв натиск. Правете практиките си в хола и в крайна сметка детето ще прояви интерес и ще ви помоли да му покажете нещо. Ако детето поиска да го научите да стои на ръце, нека да стои на ръце. Ако иска да медитира – научете го да медитира.

КАК ДА НАПРАВИМ САКРАЛНОТО ВЕСЕЛО

На децата могат да им бъдат интересни различни йога ритуали, например, пеене на мантри и киртан. Мантрите са нещо естествено за децата. Много от съвременните изпълнители на мантри ги знаят от родителите си. Ето например Дева Премал. Гаятри мантра й е била подарена още преди раждането. Баща й е тананикал мантрата докато тя е била в утробата на майка си. През цялото си детство Дева е пеела тази мантра. Тя разказва как родителите й са учили нея и сестра й да бъдат осъзнати във всеки един момент. Например, произнасяли са мантрата „ОМ“ всеки път когато са слагали нещо на масата, а мантрата „РАМ“ всеки път когато са палели лампата. Самата Дева Премал казва, че тези практики са били много ценни и са помогнали много да внесат осъзнатост в живота й.

Създаването на олтар в детската стая е също един от ритуалите, които децата толкова обичат. На олатара детето може да слага всичко, което е ценно за него: камъчета, бонбони, любими играчки. Така се научава да бъде благодарно и също разбира малко повече с какво се занимават родителите му.

Дните на слънцестоенето са много добра възможност да организирате празник на децата си, да прекарате известно време заедно, цялото семейство, в спокойна и блажена атмосфера. Ритуалите, които извършвате заедно с децата си по време на дните на слънцестоенето ще ги научат да обичат природата и да осъзнават връзката си с висшето начало.

Някои йога инструктори споделят своя опит с децата така:

„Не бива да очакваме от децата, особено малките, че ще изпълняват асаните като възрастните. Когато общуваме с децата използваме друг език. Например децата не знаят какво е „45 градуса“. Често родителите, които практикуват йога с децата си ги третират като възрастни, като им дават указания да  застават в ъгли и прави линии. По такъв начин йогата се превръща от игра в задача, често пъти болезнена и безинтересна. За да бъдат интересни занятията трябва да са построени в игрова форма.”

„Цялата информация на занятията по йога за деца се поднася в игрова форма. Важно е в класовете да бъде весело. Обикновено децата сами диктуват хода на заниманията – правим всичко, което ги радва. Много добре работят образите на животни. Необходимо е да поддържаме интереса на децата, защото те не са способни да се концентрират като възрастните. Децата под 7 години по принцип им е трудно да възприемат информация за по-дълго от 15 минути.

Всичко много зависи от възрастта, затова е нужно да се разделят децата в групи по възрастова особеност.

Сериозно да се занимават с йога могат децата над 12 години и то тези, които сами са решили да се занимават с това.”

Превод: 108 Yoga Kids

Сподели и с другите!
Share On Facebook
Share On Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *